
​
Dr Samuel Lee
​
Ik ben een publieke theoloog en socioloog die zich vanuit een christelijke context inzet voor sociale rechtvaardigheid en inclusie. Ik leid het Centrum voor Theologie van Migratie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en ben oprichter van de Foundation Academy of Amsterdam, een organisatie die academisch onderwijs en ondersteuning biedt aan gemarginaliseerde gemeenschappen. Daarnaast houd ik mij bezig met missie en zending van het Westen in niet-westerse landen, waaronder Afrika en Azië. Ik heb mijn doctoraat behaald in Missie en Zending in Japan en bestudeer de rol van het Christendom in relatie tot kolonialisme en slavernij in deze gebieden. Door mijn werk en netwerk onderhoud ik intensieve en voortdurende contacten met mensen uit deze regio’s, waardoor ik hun perspectieven en ervaringen van dichtbij meekrijg. In 2019 werd ik “Theoloog des Vaderlands” en in 2021 ontving ik de Spaanprijs voor mijn inzet voor sociale rechtvaardigheid en voor christenen met een migratieachtergrond.Westers-christelijke missie is, ongeacht hoe men ertegenaan kijkt, direct en indirect verweven met slavernij en kolonialisme.
Als theoloog en geestelijke heb ik dertig jaar lang letterlijk gewerkt en geleefd met mensen uit West-Afrika. Keer op keer heb ik hun verhalen gehoord over het leed en de pijn van de slavernij, een pijn die tot op de dag van vandaag voortduurt. De erfenis van slavernij manifesteert zich niet alleen in historische wonden, maar ook in de hedendaagse realiteit van racisme en structurele ongelijkheid die velen uit deze gemeenschappen nog steeds ervaren. Ik voel mij daarom verplicht om mij met dit pijnlijke onderwerp bezig te houden. Niet alleen uit academische of theologische interesse, maar vanuit een diep besef van rechtvaardigheid en medemenselijkheid. In de loop der jaren heb ik verschillende artikelen en columns over dit onderwerp geschreven en interviews gegeven, in de hoop bij te dragen aan een eerlijkere verwerking van het verleden en de verantwoordelijkheid van kerken daarin.
Dr Jan Pronk
(foto: Dida Mulder)
​
Ik ben Jan Pronk, een Nederlandse politicus en diplomaat. Ik ben vooral bekend geworden door mijn werk als Minister voor Ontwikkelings-samenwerking in enkele Kabinetten en later als Minister van Milieu in Nederland. Ik was lid van de PvdA en ben voor die partij lid van de Tweede Kamer geweest. Mijn focus was altijd internationale samenwerking, duurzaamheid en het bestrijden van armoede. In mijn carrière heb ik me ingezet voor ontwikkelingssamenwerking, zowel in Nederland als internationaal, en ik was actief in de Verenigde Naties, waar ik me richtte op milieu- en klimaatkwesties. Mijn werk werd vaak gekarakteriseerd door mijn kritische houding ten opzichte van mondiale ongelijkheid en mijn inzet voor een duurzamere wereld.
​
Ik heb me meerdere keren uitgesproken over de gevolgen van slavernij, zowel in het verleden als in de hedendaagse samenleving. Ik beschouw slavernij als een van de meest gruwelijke en onmenselijke misdaden uit de geschiedenis, die diepe sporen heeft nagelaten in de sociale en economische structuren van veel landen, inclusief Nederland. Nadruk leg ik op het belang van het erkennen van de geschiedenis van slavernij en de blijvende impact die het heeft op huidige ongelijkheden en discriminatie. De erkenning en spijtbetuiging door kerken in 2013 was een belangrijke stap vooruit, zij het erg laat en beperkt. Een mea culpa wordt een leeg gebaar wanneer er geen consequenties uit worden getrokken. Een ‘heilzame’ verwerking van het verleden vereist dat de wonden en de pijn geheeld worden en dit kan alleen wanneer ‘wit’ en ‘zwart’ samen optrekken.
​
In de moderne tijd is de erfenis van slavernij nog steeds zichtbaar, niet alleen in de sociaaleconomische achterstanden van nakomelingen van slaafgemaakten, maar ook in de structurele ongelijkheid en het racisme dat wereldwijd voortduurt. Ik heb gepleit voor erkenning, herstel en eerlijke compensatie voor de schade die door slavernij is aangericht. Ik ben van mening dat een rechtvaardige samenleving zich actief moet inzetten voor het bestrijden van racisme en voor het herstel van de schade die door slavernij is veroorzaakt.
​
COMITÉ VAN AANBEVELING

